Pstruhům se v čistém Labi daří

Díky finanční podpoře společnosti Veolia a Nadačního fondu Veolia vysadil v těchto dnech rybář a ochránce přírody Jakub Vágner zhruba tunu dospělých pstruhů do Labe. Projekt Cesta pstruha se letos opět vrátil k Labi, a to již podruhé do Špindlerova Mlýna.

Letošní vypouštění pstruhů se uskutečnilo do Labe zhruba půl kilometru nad přehradou. Jak říká Jakub Vágner: „Jde o velmi vhodné místo. Voda tu proudí, je tu ale i stojatá voda, nachází se tu spousta balvanů, což nabízí pstruhům úkryt. Mají tu hodně přírodní potravy a hlavně je tu minimum kormoránů. To je obrovské pozitivum, protože v dnešní době rybožravých predátorů nesmírně přibývá. Špatně se s tím bojuje, i legislativně, musíme ryby co nejvíc chránit. Největším predátorem jsme však bezesporu my, ne každý k rybám přistupuje tak, jak by měl. Tento horní úsek Labe naštěstí patří mezi ty, kde se každá ryba musí vrátit  do vody, aby mohla potěšit další rybáře a oko návštěvníků. Vypouštíme velké ryby, o délce až 70 cm, které mají velkou šanci na přežití.“

U Špindlerova Mlýna Jakub vysadil zhruba tunu ryb za asistence stovky dětí ze základních škol v Jilemnici. Děti byly s rybářem už od rána - vyslechly si jeho přednášku a pak se dvěma autobusy vypravily „být při tom“. Projekt Cesta pstruha pomáhá primárně vracet ryby do řek, ale jeho dalším cílem je právě působení na mládež, aby si vážila čisté přírody a podílela se na jejím zachování. To je cílem i dalších projektů, které v rámci biodiverzity skupina Veolia organizuje. Je to i velkým přáním Jakuba Vágnera, který nikdy neztrácí trpělivost s dotazy dětí, umí je zaujmout svým výkladem a působí na ně také svým osobním příkladem.

V rámci projektu Cesta pstruha, který organizuje skupina Veolia a Nadační fond Veolia, bylo již v minulých letech vysazeno do českých řek téměř deset tun pstruhů. Prvním tokem, kam byli pstruzi dvakrát vypuštěni, byla řeka Střela v lokalitě u jezu v městečku Plasy na Plzeňsku. Počínaje rokem 2013 se působnost projektu rozšířila do řeky Labe – do Vrchlabí a v roce 2014 do Špindlerova Mlýna.