Vítězové soutěže Přeměna odpadů na zdroje se zúčastnili workshopu v Elektrárně Třebovice

Žáci Střední, základní a mateřské školy pro sluchově postižené v Olomouci, kteří se umístili na prvním místě v soutěži Přeměna odpadů na zdroje v kategorii základních škol, se v ostravské Elektrárně Třebovice skupiny Veolia zúčastnili workshopu věnovanému upcyklaci. Soutěž pořádá Ministerstvo průmyslu a obchodu jako jednu z forem široké osvěty o principech oběhového hospodářství a účelného nakládání s druhotnými surovinami.

Žáci se v soutěži umístili na vítězném stupni s projektem „Recykloboti“. Z elektroodpadu vyrobili sochy robotů. Cenu do soutěže věnovala Veolia. Pro žáky zorganizovala ve spolupráci s firmou Respiro workshop, během kterého děti prohloubily své znalosti o upcyklaci a vyrobily si upcyklované výrobky – vánoční ozdoby z gramofonových desek, které by jinak skončily v koši na odpadky.

Téma upcyklace jsme zvolili proto, že jednak je to téma, které zaujme, a jednak proto, že díky praktickým ukázkám těchto výrobků si děti nejlépe uvědomí, jak sami v každodenním životě můžeme snižovat množství odpadu a předcházet jeho vzniku,“ uvedla za útvar komunikace skupiny Veolia Marta Augustýnková, která se podílela na organizaci exkurze.

Součástí návštěvy v Elektrárně Třebovice byla také ukázka vedlejších energetických produktů, které elektrárna předává k opětovnému využití například ve stavebnictví, a procházka venkovním areálem spojená s prohlídkou místních ptačích budek, broukovišť a hmyzích hotelů, které elektrárna nechala vybudovat na podporu přírodní rozmanitosti. 

Dárek, který do soutěže věnovala Veolia, byl neobvyklý, zajímavý a věříme, že si zážitky uchováme na celý život. Podařilo se nám v Třebovicích zbořit několik mýtů o uhelných elektrárnách, ve které jsme všichni věřili. V první řadě jsme si uvědomili, že elektrárna není špinavé místo s nedýchatelným vzduchem. Svou rozmanitou flórou a faunou nás překvapilo také příjemné přírodní okolí elektrárny,“ zhodnotila exkurzi ředitelka školy Martina Michalíková.

Více o soutěži Přeměna odpadů na zdroje najdete na https://druhotnasurovina.mpo.cz/