Živá knihovna povolání za účasti Veolie Energie ČR

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) spolu s předními průmyslovými zaměstnavateli Moravskoslezského kraje zorganizoval v Dolní oblasti Vítkovic besedu s žáky škol pod názvem Živá knihovna povolání. Více než pět set žáků posledních ročníků základních škol mohlo ve středu 20. ledna osobně debatovat se zástupci různých profesí.

Za společnost Veolia Energie ČR se akce zúčastnili zástupci Elektrárny Třebovice Vladislav Tureček (vedoucí závodu), Šárka Šolcová (personální náměstek) a především Stanislav Pyš (topič-operátor). 

„Představitelé každé společnosti, která se na akci podílela, měli prostor prezentovat činnost své firmy i pracovní náplň jednotlivých povolání a následně s žáky diskutovat,“ uvedl manažer SP ČR Petr Holica. „Protože ze strany průmyslových partnerů, škol i jejich žáků byl o akci zájem, předpokládáme, že ji budeme každoročně opakovat,“ dodal. 
 „Když žáci přišli, mysleli si, že topič má v ruce lopatu a přikládá uhlí do kotle. Byli překvapeni, o jak zodpovědnou a náročnou práci se jedná. Pochopili, že topič řídí provoz kotle prostřednictvím počítače,“ popsala průběh setkání Šárka Šolcová. Jen v Elektrárně Třebovice je zaměstnáno 44 topičů-operátorů a 4 vrchní topiči.