Zlatý oříšek 19 let podporuje nadané a úspěšné děti

Veolia Česká republika a Nadační fond Veolia Voda podpořily už tradičně 19. ročník soutěže Zlatý oříšek. Slavnostní vyhlášení deseti vítězů Zlatého oříšku se uskutečnilo v České televizi na Nový rok. Ve čtvrtek 18. 1. 2018 se pak sešli vítězové a jejich rodiče se zástupci médií na tiskové konferenci.

Soutěž Zlatý oříšek již 19 let cíleně vyhledává a podporuje ty nejtalentovanější děti a dětské kolektivy z celé České republiky. Třicet nominovaných dětí ve věku 6 až 14 let pak pravidelně představuje prostřednictvím slavnostního televizního finále, které Česká televize vysílá vždy na Nový rok. Vzhledem k tomu, že Zlatý oříšek již zdaleka není jen hlavní soutěž, ale komplexní systém podpory šikovných dětí ČR, celý projekt již 5 let zastřešuje Nadační fond Zlatý oříšek. I díky jeho činnosti se podařilo v roce 2017 podpořit některé děti, které soutěží v minulosti prošly různými formami podpory a pomoci.

Soutěž Zlatý oříšek je otevřena všem dětem a dětským kolektivům, které v daném roce vytvoří nebo učiní něco mimořádného nebo společensky prospěšného. Soutěž záměrně nemá kategorie a staví tak vedle sebe děti a kolektivy úspěšné v nejrůznějších oborech.

Ze všech soutěžících vybere odborná komise 30 nominovaných. Komisi tvoří fundovaní odborníci z jednotlivých oborů, kteří posuzují soutěžící na základě zaslaných výsledků, úspěchů a krátkého videoklipu. Ten zachycuje jednotlivce nebo skupinu „v akci“ a stává se pak rovněž důležitým podkladem pro výběr deseti vítězů.
 

„Každým rokem je to stejné,“ hodnotí Jiří Kotmel, předseda správní rady Nadačního fondu Zlatý oříšek: „Všichni nominovaní by si zasloužili vyhrát, všichni mají za sebou mnoho úsilí a odříkání, všichni se svému oboru věnují s chutí a láskou. Prestižní cenu v podobě keramického ptáčka se zlatým oříškem v zobáčku a šek na deset tisíc korun nakonec získá vždy jen deset z nich.“

Ani ostatní však neodešli s prázdnou, pro ně byly tradičně připravené krásné křišťálové plakety. „Poměr dívek a chlapců nebo jednotlivců a skupin byl v tomto ročníku dokonale vyvážený a výsledky všech opět dokazují, že množství ctižádostivosti, píle, snahy být nejlepší a chuti jít si za svým cílem je mezi dětmi mnoho a budoucnost i věhlas naší republiky jsou zcela určitě zajištěné.“
 
Zlatý oříšek je již stabilně rozšířen o navazující soutěže, které probíhají
ve spolupráci s dalšími partnerskými médii, Českou televizí a časopisem ABC. Projekt je organizován pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva kultury ČR, v jejichž spolupráci je realizován. Mediální podporu projektu zajišťuje Česká televize, Český rozhlas a další mediální partneři.

Za dobu svého trvání Zlatý oříšek podpořil mnoho talentovaných, tvůrčích a aktivních dětí z celé republiky.  Řada soutěžících dosáhla vrcholových úspěchů, a je dnes ve svém oboru již pojmem. Připomeňme si některé z nich:

David Navara - dodnes náš nejlepší šachista, Lukáš Vondráček – klavírista, Jan Smigmator - swingový zpěvák, Lukáše Vavrečka – spisovatel, Karel Vrtiška - klavírista, Václav Kolář - Mistr světa v Bike trialu, Karel Abraham - motocyklový závodník či Lucie Horná - baletka divadla v Gratzu.