Program STARTér, Věř si a podnikej! oslavil 20. narozeniny slavnostním předáním symbolických šeků úspěšným žadatelům

Šeky si přišlo převzít celkem 68 žadatelů, kteří dohromady vytvořili 94 pracovních míst, z toho 21 pro osoby zdravotně znevýhodněné. V Ostravě šeky předávali předseda schvalovacího výboru Nadačního fondu Veolia pan Pavel Kolář a ředitel Regionu Severní Morava a Slezsko společnosti Veolia Energie ČR pan Tomáš Groň, v Olomouci primátor města Olomouce pan Miroslav Žbánek a náměstkyně primátora města Olomouce paní Eva Kolářová. Slavnostní akce proběhly v Olomouci v úterý 3. prosince a v Ostravě ve středu 4. prosince na radnicích obou měst. Mezi letos podpořené projekty rozdělil Nadační fond Veolia finanční podporu ve výši 4 421 900 Kč.

Program STARTér, Věř si a podnikej! realizuje skupina Veolia prostřednictvím svého nadačního fondu v Moravskoslezském a Olomouckém kraji již od roku 2000.

Za 20 let existence vzniklo s naší podporou 2 392 pracovních míst, z toho 355 pro osoby zdravotně znevýhodněné. Na nadační příspěvky jsme vynaložili téměř 112 mil. Kč! Je mi potěšením, že se s vámi můžeme podělit o některé z úspěšných projektů. Ať vám stejně jako nám přinesou inspiraci, užitek a radost,“ uvádí Eva Kučerová, místopředsedkyně správní rady Nadačního fondu Veolia a ředitelka komunikace a vnějších vztahů skupiny Veolia pro střední a východní Evropu.

Eva Kučerová

Základem programu STARTér je podpora tradičních řemesel a služeb. Díky pomoci Nadačního fondu Veolia vznikla nově např. Mýdlárna Mlýnky paní Marie Horáčkové z Bělé pod Pradědem. Paní Horáčková zde vyrábí přírodní kosmetiku, která nezatěžuje tělo ani životní prostředí chemickými látkami. V nabídce najdete kromě bylinných a glycerinových mýdel i bylinné koupele, bylinné masti a másla, koupelové soli, vonné pytlíčky s bylinami a strouhaným mýdlem a vonné svíčky. Velmi rádi jsme podpořili i paní Šárku Dvořákovou z Havířova, která se rozhodla věnovat tradičnímu drátenickému řemeslu. Vystudovaná inženýrka ekonomie vyrábí designové náušnice, prstýnky, řetízky, ale i obrazy, věšáky a další doplňky do domácnosti. Bylo nám ctí podpořit také nové cukrářky, švadleny, stolaře, truhláře, instalatéry, zedníky či hodinové manžele.

Ani v letošním roce nechyběly mezi podpořenými zelené projekty. V době kůrovcové kalamity, kdy je těžba dřeva nejvyšší v historii a dřevorubců velký nedostatek, jsme velmi rádi pomohli v začátcích podnikání panu Vojtěchu Hoffmannovi, Patriku Tománkovi či Pavlu Štěpánkovi, kteří se právě těžbě dřeva a jeho svozu věnují, posledně jmenovaný dokonce s pomocí svého vlastního koně.

A vynechat nemůžeme ani projekty zaměstnávající zdravotně znevýhodněné, jejichž podpora nás obzvlášť těší. Navíc se u všech případů jedná o úspěšné pokračování či rozšíření podnikání chráněných dílen, kterým jsme pomohli v jejich začátcích. Družstvu NAPROTI provozujícímu Mléčný bar NAPROTI v Ostravě, prádelně Dobrý domov ve Frýdlantu nad Ostravicí i Prádelně PRAPOS v Havířově přejeme mnoho úspěchů!

STARTér patří k našim vlajkovým lodím a rozhodně s ním počítáme i do budoucna. Pokud máte zájem informovat se o možnostech spolupráce, nebo se jen seznámit s dalšími podpořenými projekty, navštivte naše webové stránky www.nfveolia.cz či nadační stránku na Facebooku, doplňuje ředitelka Nadačního fondu Veolia Vendula Valentová.
Vendula Valentová
ředitelka Nadačního fondu Veolia

Nadační fond Veolia je firemním nadačním fondem skupiny Veolia v České republice. Od svého založení podporuje celostátní i regionální projekty se sociálním a environmentálním zaměřením a projekty s prvkem dobrovolnictví. NF Veolia rozdělil za dobu svého fungování na darech více než 205 milionů korun.
www.nfveolia.cz