Zelená polévka podle Jana Punčocháře

Známý šéfkuchař a také náš ambasador Jan Punčochář nám poslal rychlý recept na krémovou polévku z medvědího česneku a špenátu. Zrovna dnes na Zelený čtvrtek se tento recept dokonale hodí. 

V křesťanském kalendáři je Zelený čtvrtek posledním čtvrtkem před Velikonocemi a zároveň součástí Svatého týdne. Zelený čtvrtek letos připadá na 9. dubna a právě dnes bychom měli jíst zelené pokrmy, nejlépe bylinkové, jelikož bylinky mají přinést člověku zdraví po celý rok. Přejeme dobrou chuť a v rámci výjimečné situace také klidné svátky!

Polévka z medvědího česneku a špenátu

Suroviny:

  • 60 g čerstvý medvědí česnek
  • 80 g čerstvý špenát
  • 500 ml kuřecí vývar
  • 100 ml bílé víno
  • 60 g cibule
  • 80 g máslo
  • 200 ml smetana
  • 80 g hladká mouka
  • Špetka mletého muškátového oříšku
  • Špetka soli
  • 30 ml slunečnicový olej
     

Postup:

  • Cibulku oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Do hrnce dáme olej a 1/3 másla a orestujeme cibulku do sklovata. 
  • Zaprášíme hladkou moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme vývarem, přidáme víno a vaříme 20 minut, než se mouka řádně provaří.
  • Vložíme špenát, medvědí česnek, vše dáme do mixeru a řádně rozmixujeme.
  • Přecedíme přes cedník, osolíme, přidáme muškátový oříšek, smetanu a zašleháme máslo. 
  • Dále již polévku nevaříme, aby nezešedla. Můžeme přidat housku opečenou na másle.