V říjnu 2014, kdy skupina Nestlé zprovoznila svůj mlékárenský závod v mexickém městě Lagos de Moreno, se neoslavovala jen zahájení výroby jedné z celosvětově nejoblíbenějších dětských výživ, Nido. Důvodem k oslavě byl i úspěch v podobě zavedení technologie výroby mléčných výrobků s nulovou spotřebou vody. Úkolem snížit spotřebu vody závodu ve vyprahlém státě Jalisco a dostát tak globálnímu závazku společnosti Nestlé chránit vodní zdroje byly pověřeny společnosti Veolia a GEA Filtration, specializovaná na technologie pro výrobu mléčných výrobků.
O CO JDE
► Zachovat vzácné zdroje podzemních vod a omezit jejich čerpání
CÍL
► Recyklovat vodu používanou při výrobě sušeného mléka v továrně na mléčné výrobky Nestlé v Lagos de Moreno.
ŘEŠENÍ PODLE VEOLIE
► Ve dvou krocích zpracovat tekutý odpad z vody použité při výrobě mléčných výrobků. Nejprve se pomocí membránového reaktoru odstraní pevné částice a následný proces reverzní osmózy umožňuje opětovné využití použité vody.
V roce 2013 společnost Veolia zavedla nové technologie, které mají za úkol zpracovat tekutý odpad z čistírny odpadních vod vybudované společností GEA Filtration tak, aby bylo v rámci závodu možné vodu opětovně využívat. Tento tekutý odpad se skládá z „mléčné vody“ – tedy kondenzátu vzniklého odpařováním mléčných výrobků a z tekutých odpadů po čištění technologického vybavení.
Projekt skupiny Nestlé s názvem „Cero Agua“ („Ani kapka“) umožňuje opětovné využití vyčištěné vody pro nepotravinářské účely, jako je chlazení, zavlažování nebo čištění, a nutnost používat vnější zdroje vody tak v závodě zcela odpadá.
Pro stát Jalisco, který je rostoucím nedostatkem vody obzvláště zasažený, je to skvělá zpráva.