Pivo ERKO - alkoholická varianta
Pivo je třetím nejkonzumovanějším nápojem na světě. Věděli jste ale, že na jeho výrobu je potřeba velké množství vody?
Dříve pivovary spotřebovaly na výrobu jednoho litru piva až 10 litrů vody, dnes moderní technologie (dodávané často společností Veolia) umožňují tento objem snížit na 2,5 litru.
Pokud však vezmeme v úvahu nezbytnou produkci ječmene a chmele, dostaneme se až na 180 litrů vody spotřebované na jeden litr piva! To je značné množství vody, vezmeme-li v potaz nedostatek vody, s nímž se potýkají mnohé regiony Evropy a světa.
S ohledem na tuto skutečnost vytvořily Veolia Česká republika a Pivovar Čížová prémiové pivo ERKO, které se vyrábí ze superčisté recyklované vody.
Celý koncept výroby piva ERKO je zaměřen spíše ekologicky než komerčně.
Hlavním cílem je popularizovat princip oběhového hospodářství a odbourat bariéry – často jen mentální – ve využívání recyklovaných výrobků, se kterými se denně setkáváme.
Víme, že voda používaná k výrobě pitné vody je téměř výhradně surová odpadní voda vypouštěná do dolního toku řeky. Přesto je pro nás obtížné přijmout skutečnost, že pijeme vodu, byť účinně upravenou, která již byla použita.
Proto jsme si vybrali náš národní nápoj – pivo, u kterého může být prolomení psychologické bariéry snazší. Zároveň tak můžeme pomoci prolomit i obecnější psychologickou bariéru spojenou s konzumací výrobků z recyklovaných materiálů.
Cíle projektu ERKO
- Upozornit na nutnost ochrany vodních zdrojů
- Zvýšit povědomí veřejnosti o principech oběhového hospodářství a o otázkách souvisejících s vodou
- Propagovat odborné znalosti a technologie společnosti Veolia
Příběh piva Erka:
ERKO ZERO – nová nealkoholická varianta

Poptávka nealkoholickém pivu celosvětově raketově roste, a tak v prosinci roku 2024 začala spolupráce s Vinohradským pivovarem v lokalitě Káraný, kde pivovar získal přímé připojení vysoce kvalitní artéské vody ze zdrojů, využívaných pro výrobu pitné vody pro Prahu.
Logickým krokem tak bylo nastartování výroby nealkoholického piva, které doplní stávající nabídku řady ERKO. Artéská voda má ideální složení právě pro výrobu nealkoholického piva, nicméně 3 měsíce trvalo sládkovi Vinohradského pivovaru vyladit optimální recepturu výroby s použitím speciálních kvasnic, které během kvašení produkují zcela minimální množství alkoholu.
Není tak zapotřebí energeticky náročné technologie pro snižování obsahu alkoholu a vzniká tak i úplné minimum odpadů. Způsob výroby svrchním kvašením a typ použitých chmelů MOSAIC a IDAHO poskytují skvělé pivo typu IPA, které má dlouhé aroma s překvapivě plným tělem.

Technické informace:
Úpravu recyklované vody zajistila vlastní mobilní jednotka Veolie, která kombinuje nejmodernější membránovou technologii a aktivní uhlí.
Proces úpravy zahrnuje klasickou koagulaci, po níž následuje ultrafiltrace a reverzní osmóza, kde ultrajemné syntetické membrány slouží jako filtr, který propouští vodu a zadržuje suspendované látky a další látky, jako jsou mikroorganismy a viry.
Voda se poté filtruje přes granulované aktivní uhlí a dezinfikuje. Výhodou membránové technologie je, že k filtraci není třeba přidávat chemické látky a že nové typy membrán spotřebovávají méně energie.
Dávají vodě nový život:
Recyklovaná voda se v České republice už nepoužívá jen k výrobě piva, ale od roku 2023 je díky recyklované vodě z nedaleké ČOV kompletně zavlažováno první golfové hřiště v Praze.