Veolia Group
  • Veolia.com
  • Campus
  • Foundation
  • Institute
  • Up To Us
In the world
  • Africa - Middle East
    • Africa
    • Middle East
    • Morocco
  • Asia
    • Greater China
      • Hong Kong SAR & Macau SAR
      • Mainland China
      • Taiwan
    • India
    • Japan
    • Southeast Asia
    • South Korea
  • Australia and New Zealand
  • Europe
    • Belgium
    • Bulgaria
    • Czech Republic
    • Finland
    • France
    • Germany
    • Hungary
    • Ireland
    • Netherlands
    • Poland
    • Portugal
    • Romania
    • Slovakia
    • Spain
    • Ukraine
    • United Kingdom
  • Latin America
    • Argentina
    • Brazil
    • Chile
    • Colombia
    • Ecuador
    • Mexico
    • Peru
  • North America
    • Canada
    • United States
Specialty Brands
  • Air Quality
  • Industries Global Solutions
  • Nuclear Solutions
  • OFIS
  • Sarpi
  • SEDE BENELUX
  • Seureca
  • Veolia Agriculture
  • Water Technologies

Pivo z dešťové vody

@JuneTwentyFirst

Joris Hoebe z Amsterodamu přeměňuje dešťovou vodu na „nebeskou vodu“.

Po letošním velmi vlhkém jaru to s létem v Nizozemsku nevypadalo nijak slavně. Naštěstí Joris Hoebe, student amsterodamské Univerzity aplikovaných věd, přišel s nápadem, jak nepříznivého počasí využít. Z filtrované dešťové vody uvařil pivní speciál. Tento ležák nesoucí označení Hemelswater (Nebeská voda) vyniká svou hořkostí a svěží ovocnou chutí podobnou pivům typu IPA (Indian Pale Ale). Na trhu se objevil v červenci a čepuje se v řadě barů a restaurací nizozemské metropole. 

Bohaté srážky daly vzniknout jedinečnému pivu v duchu kruhové ekonomiky. Hoebemu bylo jasné, že pro vaření piva je zapotřebí spousta vody a také že vydatný déšť může způsobit nemalé škody. Rozhodl se proto využít hojných jarních srážek a nabídnout obyvatelům Amsterodamu ekologické pivo. Zároveň touto cestou prakticky předvedl, že dešťová voda má tisíce různých využití. Myšlenka zaujala malý amsterodamský pivovar Brouwerij de Prael, vyhlášený svými pivními speciály i sociálními aktivitami, který se rozhodl Jorisovi v jeho úsilí pomoci.

Za přispění týmu studentů umístil autor tohoto nápadu na pozemcích univerzity dvě nádrže, v nichž se po dvou propršených květnových týdnech nahromadilo 1 000 litrů dešťové vody. Vodu následně dopravili do pivovaru Prael, kde prošla speciální bakteriální filtrací, byla převařena a následně posloužila k výrobě piva.

Jak Joris Hoebe vysvětlil deníku Guardian, pro výrobu piva Helmswater se inspiroval vládní iniciativou „Nepromokavý Amsterodam“, jenž si klade za cíl vysvětlit obyvatelům země důsledky silných dešťů v městském prostředí a zdůraznit nutnost zvýšení absorpčních schopností města.
Amsterodam – „město houba“

Pojmem „město houba“ se označuje soubor inovativních strategií pro nakládání s vodou, jejichž cílem je dosažení účinnějšího vsakování, ukládání a využívání dešťové vody a tedy snížení rizika bleskových povodní.

 

Dešťová voda je zdroj – motto Makota Muraseho, průkopníka v této oblasti. „Část dešťové vody lze použít k doplnění podzemních vod či zavlažování městských zahrad a pozemků,“ vysvětluje novinář deníku Guardian. „Část by mohla nahradit pitnou vodu používanou v domácnostech ke splachování a úklidu. A lze ji dokonce upravit i k pití.“